Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Det här har saknats!" - Premiär för Swedish Biodiversity Symposium, en ny mötesplats för biologisk mångfald

Profilbild Mats Björkman

I oktober är det dags för Sveriges första Swedish Biodiversity Symposium. En helt ny mötesplats där experter och intressenter inom biologisk mångfald samlas för att främja en positiv utveckling på området. Vi fick en pratstund med Mats Björkman, projektledare för symposiet.

Mats Björkman är universitetslektor på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Han är också en av koordinatorerna för det strategiska forskningsområdet BECC (Biodiversity and Ecosystem Servicec in a Changing Climate) som har sin administrativa hemvist på CEC, och det är i denna roll som han projektleder Sveriges första Swedish Biodiversity Symposium. Vi fångade honom för att prata om symposiet – och varför det är ett viktigt initiativ för biologisk mångfald i Sverige.

Varför behövs Swedish Biodiversity Symposium?

– Det är en fråga som jag själv också ställde mig inledningsvis: behövs verkligen detta? Och svaret är definitivt ett ”ja” – det behövs! Det finns inte någon nationell arena idag för att diskutera biodiversitet i ett brett perspektiv. Och intresset för att vara med att arrangera evenemanget och att bidra med programinnehåll har varit långt över förväntan. Det visar vilket behov det finns av en sådan här plats för utbyte av kunskap och erfarenheter om biologisk mångfald.

Vad skiljer Swedish Biodiversity Symposium från andra konferenser om biologisk mångfald?

– Det är bredden, både avseende ämne och deltagare. Det finns många mindre konferenser med koppling till biologisk mångfald, men de är ofta knutna till en organisation eller har ett snävare tema och inte den bredd vi eftersträvar här. På Swedish Biodiversity Symposium öppnar vi upp för alla discipliner, förutsatt att ämnet har koppling till biologisk mångfald, och vi välkomnar deltagare från forskarvärlden, industrin, kultur och näringsliv, och samhället i övrigt.

Vad hoppas du att symposiet ska utmynna i?

– Temat för symposiet är Samhällstransformation – från kunskap till handling. Jag hoppas att vi tillsammans gör ett avtryck på svenskt förhållningssätt till biologisk mångfald. Inte minst att vi kommer närmare skapandet av en nationell arena för samarbete mellan olika aktörer, där vi tillsammans kan bidra till att gå från kunskap till handling för biologisk mångfald.  Jag hoppas också att detta blir ett återkommande event, precis som vårt ”systerevenemang” Swedish Climate Symposium.

Slutligen, om du ger oss hisspitchen – varför tycker du att jag ska anmäla mig som deltagare till Swedish Biodiversity Symposium? 

– Är du intresserad av biologisk mångfald ur ett svenskt perspektiv så är det här stället att komma till! Det blir ett kreativt forum med diskussioner och dialoger om att få till en förändring för en förbättrad biologisk mångfald. Och vi bjuder på engagerande och inspirerande sidoevenemang. Det blir kul! 

Praktiskt om Swedish Biodiversity Symposium

Tid och plats: 21-23 oktober i Göteborg, Wallenberg Konferenscentrum.

Vem kan delta: Konferensen har plats för cirka 350 deltagare och välkomnar alla med ett intresse för biologisk mångfald. 

Kostnad för deltagande:

  • 3 400 kronor för hela konferensen. Efter 18 augusti stiger priset till 4 400kr.
  • 1 500 kronor för en dag. Efter 18 augusti stiger priset till 1 800 kronor. 

Skicka in abstracts och anmälan: Deadline för att skicka abstracts är den 15 maj och sista dag att anmäla sig är den 15 september. Mer information hittar du här: Call for abstracts och anmälningssida | Swedish Biodiversity Symposium

Arrangörer: Swedish Biodiversity Symposium är ett samarbete mellan flera olika lärosäten och organisationer:

Huvudarrangörer:
•    BECC (Biologisk mångfald och kosystemtjänster i ett förändrat klimat)
•    GGBC (Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier)  
•    Bolincentret för klimatforskning  
•    SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM)  
•    Naturvårdsverket

Medarrangörer:
•    Naturskyddsföreningen (SNF)  
•    Världsnaturfonden, WWF  
•    Svenska föreningen OIKOS  
•    SLU Artdatabanken  
•    Göteborgs botaniska trädgård  
•    Centrum för Hav och samhälle (HoS)  
•    Västra Götalandsregionen

Med bidrag från:
•    Hasselbladstiftelsen