Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Höga halter av miljöföroreningar och tungmetaller i igelkottar

Igelkott i grönska. Foto.
Forskarna förvånades bland annat över att igelkottarna innehöll så många olika miljögifter och så höga halter av bland annat bly. Bild: Istockphoto/Maren Winter.

Bly. PCB. Bekämpningsmedel och bromerade flamskyddsmedel. Samt plasttillsatser och tungmetaller. Det var vad forskare i Lund hittade när de samlade in döda igelkottar för att undersöka vilka miljöföroreningar som finns i urbana miljöer.

Urbana gröna områden är attraktiva för många vilda arter, men innehåller också en rad ohållbara syntetiska material och kemikalier. Igelkottar vandrar långa sträckor – in och ut ur parker och trädgårdar varje natt – samt äter insekter och andra ryggradslösa djur. När forskare i Lund ville veta mer om vilka kemikalier och föroreningar som finns i urbana områden var det därför naturligt att välja igelkotten som studieobjekt. Syftet var att förstå vilka riskfaktorer de olika föroreningarna utgör för djur, och även för oss själva.

– En analys av igelkottar ger oss ett slags miljöfingeravtryck av vad som finns i ett områdes ekosystem. Sådan kunskap är mycket svår att få tillgång till, men från igelkottarna har vi fått en unik inblick i vad för slags urbana miljöföroreningar vi har direkt omkring oss, säger Maria Hansson, ekotoxikolog på Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) vid Lunds universitet och den som initierat studien.

Förolyckade igelkottar undersöktes

I projektet, som utgick från Lund och näraliggande områden i Skåne, tog Maria Hansson och hennes kollegor hjälp av allmänheten, som ombads höra av sig om de stötte på en död igelkott. Forskarna fick även tillgång till igelkottar som lämnats in till viltrehabilitering, men avlidit. Totalt mätte de förekomsten av elva olika grundämnen, inklusive flera tungmetaller, samt 48 organiska miljöföroreningar i de döda igelkottarna.

Forskarna ville göra en mer genomgående analys än vad som gjorts tidigare. Därför tittade de både på långsiktig exponering för tungmetaller (detta genom att undersöka både taggar och tänder) samt på exponering mer i närtid för en mängd olika organiska miljökemikalier (detta genom att undersöka levervävnaden). 

Resultaten visade att igelkottarna hade höga halter av tungmetallen bly och innehöll flera olika organiska miljökemikalier som ftalater som används som mjukgörare i plast och gummi. De innehöll även PCB, ett samlingsnamn för giftiga ämnen som varit förbjudna i tillverkning sedan 1970-talet. Dessutom hittade forskarna bekämpningsmedel, bromerade flamskyddsmedel, förhöjda värden av andra tungmetaller, samt så kallade PAH-ämnen (polycykliska aromatiska kolväten) i vissa djur.

Mer miljöövervakning i urban miljö behövs

– Det här visar att den urbana miljön, där majoriteten av oss människor bor idag, innehåller en stor mängd miljöproblematiska ämnen som är bevisat hälsofarliga. Problemämnena kommer från byggnadsmaterial, plast, bekämpningsmedel, luftföroreningar, avfall, trafik, fordon och även kontaminerad jord, säger Maria Hansson.

Hon menar att studien gör tydligt att det behövs mer miljöövervakning av mark och organismer i urbana områden, inklusive trädgårdar och parker. 

– Människor bör också minska användningen av syntetiska material, kemikalier och plast eftersom det har en påverkan på naturen. Vi vill ju idag ha natur i våra städer och då måste vi även minska riskerna för olika organismer att bli utsatta för de kemikalier som finns i de material och produkter vi väljer att använda, säger hon.

Resultat som överraskade

Tidigare forskning har undersökt förekomsten av tungmetaller i igelkottar från andra urbana områden i Europa. Studien i Lund visar på ungefär samma förhöjda nivåer av tungmetaller. 

– Det som överraskade oss i vår undersökning var att det fanns så många olika miljöföroreningar i djuren, som PCB och flera olika ftalater, och att det var mycket höga halter av vissa tungmetaller, speciellt bly, säger Maria Hansson.

Forskarna i Lund är också, vad de vet, de första att hitta bevis för igelkottars exponering för PAH, ftalater och bekämpningsmedel genom analyser av levervävnaden.

Oklar påverkan

Igelkotten är en rödlistad art och Maria Hansson betonar vikten av att så långt som möjligt använda vävnad från redan döda djur i studier som denna.

– Att medvetet avliva vilda djur är oetiskt och ska undvikas i högst möjliga mån, säger hon.

Hur igelkottarna påverkas av de ämnen och miljöföroreningar som de enligt studien utsätts för vet inte forskarna idag. Mycket lite kunskap finns om hur olika arter påverkas av miljöfarliga ämnen och att studera vilda djur anses komplext. 

 – Men då igelkottar är däggdjur precis som vi, är det oroande att hitta ämnen som vi vet är hormonstörande, orsakar cancer eller stör reproduktionen hos människor. Så klart påverkas även andra organismer av våra utsläpp, säger Maria Hansson.

Även Noëlie Molbert, tidigare postdoc på CEC, har medverkat till studien. 

Länk till artikeln i Environmental Pollution (open-access):  
https://doi.org/10.1016/j.envpol.2025.125648