Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny avhandling lyfter fram hållbara lösningar för att skydda Amazonas regnskog

Jesica i gröna omgivningar, utomhus. Foto
Skärpta miljökrav och alternativa inkomstkällor för befolkningen behövs för att stoppa avskogningen i Amazonas, visar Jesica López avhandling. Foto: Sara Håkansson

I den colombianska regnskogen breder boskapsskötseln ut sig och leder till skogsbränder och avskogning. Det hotar både miljö, klimat och urbefolkning i Amazonas. Effektivare användning av befintlig betesmark och alternativa försörjningsmöjligheter är några faktorer som krävs för att regnskogen ska skyddas, visar en ny avhandling av Jesica López.

Den colombianska regnskogen är en del av Amazonas och artrikedomen är stor.  Men boskapsuppfödningen ökar snabbt i landet och det leder till avskogning och en mer fragmenterad regnskog, på bekostnad av unika arter och livsmiljöer. De främsta drivkrafterna är ekonomiska, nötköttsproduktionen är lönsam och den bedrivs både lagligt och olagligt.

– Det finns ett akut behov av reglering av markinnehav och skärpta miljöbestämmelser. Befolkningen behöver också alternativa inkomstkällor, exempelvis skogsjordbruk, ekoturism eller lokalt skogsbruk, säger Jesica López, doktorand vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) samt Forskarskolan Agenda 2030 vid Lunds universitet. 

Kopplingarna mellan människan och naturen

Den 11 oktober disputerade Jesica López med avhandlingen ”From Canopy to Catastrophe: Understanding the Environmental Crisis in Northern Colombian Amazon”. Jesica López är uppvuxen i Colombia, har studerat miljöbiologi där och tog sedan en magisterexamen i skogs- och naturvård vid Köpenhamns universitet innan hon hamnade i Lund. Hennes forskningsintressen har alltid kretsat kring förståelsen av kopplingarna mellan människan och naturen och hon betonar att det är viktigt att ta hänsyn till komplexa socio-ekologiska system för att kunna påverka beslutsfattare och nå förändring. 

I sin forskning nämner hon att livsmedelsproduktion på global nivå står för upp till 80 procent av förlusten av biologisk mångfald, särskilt på grund av djuruppfödningen. Den genererar också en tredjedel av alla växthusgasutsläpp.

Men även om den accelererande boskapsuppfödningen leder till stora skador för naturen i Amazonas förespråkar hon inte ett förbud. Istället är det viktigt att komma åt de ekonomiska orsakerna som ligger bakom och att ge urbefolkningen och bondesamhällena nya sätt att försörja sig på, menar Jesica López. Djurhållningen står numera för nära hälften av Colombias BNP. 

Ekonomiska lösningar för lokalbefolkningen

Under sin doktorandtid anordnade Jesica López intervjuer med viktiga intressenter och tre webbseminarier i Colombia för att samla expertinformation och förstå synergierna och avvägningarna mellan expansion av boskapsskötseln, förändrad markanvändning och framtida möjligheter. Målet var att hitta alternativa ekonomiska lösningar för lokalbefolkningen som ett sätt att ta itu med problemen med avskogning. 

I december 2022 var hon också på plats i Colombia för att samla nyckelpersoner i en workshop. Deltagarna engagerade sig i definitionen av problemet - en vision för hållbar boskapshantering de kommande 10 åren för att minska avskogningen i Amazonas – och möjliga scenarier för att säkerställa bevarandeinsatser i regionen.

– Det finns inte ett enkelt svar på frågan hur det ska gå till, men en nyckelfaktor är att använda befintlig betesmark på ett bättre sätt. Genom att låta korna beta gräset i rotationscykler hinner jorden återhämta sig och kan användas igen, istället för att mer mark tas i anspråk. Vi behöver naturbaserade lösningar och ett regenerativt jordbruk som tar både social och ekologisk hänsyn.

På ett personligt plan kan vi som EU-medborgare kräva mer transparens i leveranskedjorna så att kött inte importeras från avskogningsområden.

Samarbete krävs för skydd av Amazonas

En annan viktig slutsats i doktorsavhandlingen är det akuta behovet av bättre datahantering och transparens. Jesica upptäckte att myndigheter i Colombia ofta inte har aktuella eller tillförlitliga data om avskogning och markanvändning, vilket försvårar arbetet med att övervaka och åtgärda problemet. De arbetar också ofta i separata silos.

Mer samarbete behövs även mellan länderna. Amazonas regnskog sträcker sig över nio länder och behöver gemensamma insatser för att skydda marken och den unika biologiska mångfalden. Jesica López hoppas att hennes forskning ska fungera som ett kommunikationsverktyg för beslutsfattare och berörda parter, hon har gjort avhandlingen medvetet kort och kompletterat den med bilder och grafik för att den ska vara tillgänglig för många. 

Efter disputationen den 11 oktober åker Jesica López till FN-konferensen COP16 om biologisk mångfald. Den hålls i Cali i hennes hemland Colombia och hon konstaterar att mycket står på spel.

– Det är en extremt viktig konferens. Alla parter måste visa hur de ska genomföra åtgärder och det behövs finansieringsmekanismer för att skydda biodiversiteten.  Besluten som fattas där avgör framtiden för vår jord. 

Avhandlingen ”From Canopy to Catastrophe: Understanding the Environmental Crisis in Northern Colombian Amazon” (på engelska) – Lunds universitets forskningsportal
Följ Jesica López, medlem i organisationen Focali, under COP16 (på engelska) – focali.se