Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Policylabb Storkriket – för klimatanpassning över gränserna genom naturbaserade lösningar

Juliana Dänhardt och Anna-Karin Poussart. Foto.
Juliana Dänhardt och Anna-Karin Poussart leder arbetet med Policylabb Storkriket. Bild: Anna Maria Erling

Hur kan man bäst arbeta över kommun- och sektorsgränser för att stötta klimatanpassning genom naturbaserade lösningar på landsbygden? Det är en av flera frågor som Policylabb Storkriket, ett Formasfinansierat innovationsprojekt, ska ge svar på. Initiativet kommer från CEC på Lunds universitet tillsammans med det blivande biosfärsområdet Storkriket i Skåne.

Mitt i Skåne ligger det, Storkriket, ett område med höga värden för såväl människa som natur. Här finns 22 procent av Sveriges rödlistade arter representerade, samtidigt som marken är ovanligt bördig och en halv miljon skåningar får sitt dricksvatten från området. Storkriket sträcker sig över tre kommuner – Lund, Sjöbo och Eslöv – och är utvalt som testområde för Policylabb Storkriket. Syftet med projektet är att utforma ändamålsenliga och förankrade arbetssätt för att stötta klimatanpassning ”över gränser” genom naturbaserade lösningar. 

En serie workshops med olika aktörer

Efter några månader av förberedelser har projektet kommit in i själva ”labbfasen”. Ett första möte med inbjudna hölls i Sjöbo, mitt i Storkriket, den 29 november. På plats fanns lokala markägare och företagare, boende i området, samt representanter för intresseföreningar, berörda kommuner samt vissa myndigheter. Tillsammans ska man genom en serie workshops, som bygger på varandra, mejsla fram metoder, arbetssätt och strukturer som lämpar sig för tvärkommunal klimatanpassning över sektors- och ämnesgränser med hjälp av naturbaserade lösningar. De framtida klimatanpassningarna ska avvägas mellan tre huvudsakliga fokusområden: livsmedelsproduktion, vattenförsörjning och biologisk mångfald.

– Den bärande frågan är hur vi kan samverka över olika gränser för att bevara de här tre värdena i ett förändrat klimat, säger Juliana Dänhardt, projektledare för Policylabb Storkriket som sitter på Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) i Lund.

Större perspektiv behövs

Hon lyfter att de flesta gränser är konstruerade av människan – som kommungränser, ägandegränser, och sektorsgränser. Men att följa dem fungerar inte om man vill stärka de tre utpekade fokusområdena genom att använda naturen själv. Då måste man ta hänsyn till de ekologiska processerna som följer helt andra gränser, säger hon.

– Och då måste vi ha ett större perspektiv. Många naturbaserade åtgärder kan ha olika bra effekt beroende på var eller hur de är placerade i landskapet. Om man anlägger en våtmark för att motverka näringsläckage är det exempelvis jätteviktigt var man lägger den för att få optimal effekt. Andra åtgärder behöver vara mer jämnt fördelade över landskapet. Därför måste vi samverka.

På den första workshoppen fick deltagarna identifiera utmaningar och möjligheter och diskutera om fler aktörer behöver bjudas in för att lösa de frågor man står inför. 

– Det var ett väldigt positivt möte med god stämning och bra blandning av olika aktörer. Folk var väldigt engagerade och kom med bra inspel. Vi är väldigt glada över detta, säger Juliana Dänhardt.

Ansvar och rådighet 

På nästa möte, den 6 februari, är det dags att djupdyka i de olika utmaningarna, prioritera mellan dem och vaska fram vad som är kärnan i dem. 

Anna-Karin Poussart, projektledare för Storkriket, ser stora vinster med samarbetet mellan det blivande biosfärområdet och Lunds universitet. 

– Storkriket kandiderar till att bli ett internationellt erkänt Unesco-biosfärområde där nya innovativa idéer testas för att hitta lösningar på framtidens utmaningar. Policylabb Storkriket är ett typexempel på en sådan innovativ idé. Problemen kring att anpassa landskapet till ett förändrat klimat berör många aktörer och då är samarbete nödvändigt, säger hon.

Hon betonar särskilt vikten av att undersöka ansvar och rådighet kring hantering av klimatutmaningar ur ett landskapsperspektiv. 

Tiden en av utmaningarna

Samtidigt ser hon just samverkan som den största utmaningen med arbetet de har framför sig. 

– Projektets kanske viktigaste uppgift är att få med sig olika aktörer, och att de förstår meningen och syftet med det, först då kan arbetet bli framgångsrikt. Allt förändringsarbete i samverkan tar dessutom mer tid än vad man tror. Den relativt korta tid vi har på oss kommer därför bli en av svårigheterna för att få resultat, säger hon.

I Policylabb Storkriket bidrar universitetet med teoretisk kunskap medan Storkriket med de tre kommunerna och föreningen Hållbar utveckling Skåne bidrar med praktisk kunskap.

– De arbetssätt som utvecklas kommer vi sedan att skala upp och generalisera så att de kan användas också inom andra områden och av andra organisationer, som står inför delvis liknande klimatanpassningsutmaningar, säger Anna-Karin Poussart. 

 

Sjö och natur, Storkriket. Foto.
Storkriket. Bild: Lunds kommun.

Fakta: Storkriket 

Storkriket i Skåne, med sina unika biologiska, kulturella och geologiska värden, kandiderar till att bli Sveriges åttonde biosfärområde. I området har 1 054 rödlistade arter identifierats, vilket är en av de högsta noteringarna i Sverige. 22 procent av landets alla rödlistade arter finns representerade här, samtidigt som området endast utgör 0,25 procent av landets totala yta. I Storkriket finns även en av världens främsta jordbruksmarker och en livsmedelsproduktion som är viktig både för boende i området och för en nationell långsiktig livsmedelsförsörjning. Vombsjön, lokaliserad mitt i Storkriket, ger samtidigt vatten till omkring 450 000 människor i sydvästra Skåne. De värden och resurser som finns i Storkriket är sårbara och kommer att påverkas på olika sätt genom klimatförändringen. Projektet Policylabb Storkriket syftar till att hitta lösningar på detta och till att ta fram en övergripande strategi för samverkan kring klimatanpassning genom naturbaserade lösningar på landskapsnivå. 

Unesco är den organisation som utser biosfärområden, inom ramen för det vetenskapliga programmet Man and the Biosphere (MAB). Beslut om Storkriket väntas tas hösten 2025. Biosfärområden är pilotområden där nya metoder testas för att nå ett hållbart samhälle.

 

Fakta: Policylabb Storkriket

  • Titel: Policylabb för naturbaserade lösningar i tvärkommunal klimatanpassning
  • Finansiering: Formas
  • Tidsperiod: Pågår januari 2024 - december 2025.

Projektet drivs genom en projektgrupp med representanter från Lunds universitet, Storkriket/Lunds kommun, samt Hållbar utveckling Skåne, men inkluderar också en mängd forskare från både Lunds och Stockholms universitet som bidrar med sin expertkunskap. 

Projektgruppen består av:

  • Juliana Dänhardt (projektledare), Johanna Alkan Olsson, Maria von Post och Åsa Knaggård från Lunds universitet.
  • Anna-Karin Poussart och Matilda Sjöberg från Storkriket/Lunds kommun.
  • Helena Thelander och Sonia Denkiewicz från Hållbar utveckling Skåne.

Mer information finns på Lunds kommuns hemsida:
Policylabb för klimatanpassning - Biosfärområde Storkriket